Verduurzamen van uw woning

Iedereen met een woning zal vroeg of laat te maken krijgen met het verduurzamen van deze woning. U zult er steeds vaker mee te maken krijgen, de buren, familie of goede kennissen, iedereen zal vroeg of laat overgaan tot het verduurzamen van de woning. Energie besparen is dan het magische woord. Het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het gebruik gaan maken van milieuvriendelijke energiebronnen zoals zonnepanelen zijn veel gebruikte methodes. De huidige energieprijzen tonen ook aan dat het zonde zou zijn van uw maandelijkse kosten en er valt al snel vele euro’s te besparen. En als u dan ook nog eens het milieu ermee zou kunnen besparen dan is dat mooi meegenomen.

Spouwmuur isoleren

Dit hoeft in de meeste gevallen niet echt een verbouwing te zijn maar niet te min een efficiënte manier van isoleren en vaak niet de kostbaarste ingreep maar wel met een geweldig resultaat. Wat is een spouwmuur zult u zeggen? Een spouw is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. De meeste woningen van na 1920 hebben zo’n binnen- en buitenmuur om te voorkomen dat het vocht het huis binnendringt. Bij het isoleren van deze muur zullen er aan de buitenkant gaten in de voegen geboord gaan worden en daardoorheen wordt vervolgens een isolerend materiaal naar binnen gespoten totdat alle ruimte tussen deze twee muren volledig gevuld is met isolatiemateriaal. Dit voorkomt veel warmteverlies en zo geven de binnenmuren minder kou af.

Isoleren van het dak

Als eerste stappen adviseren wij het dak te laten voorzien van isolatie. Dit is te vergelijken met het isoleren van de muren. Warmte stijgt immers altijd omhoog, waarom dan ook niet z.s.m. zien te voorkomen dat u deze warmte kwijtraakt. Dit is best een bewerkelijk proces gezien het lichte sloop, timmer en weer afwerken hiervan. Dit vergt dan ook een goed advies, welke isolatiewaardes zijn benodigd én welk isolatiemateriaal is de beste keuze. Kiest u voor minder duurzame varianten zoals glas-, of steenwol of de meer natuurlijke versies zoals wol, hennep- of houtvezels. Deze natuurlijke isolatiematerialen zijn vaak beter ventilerend en vochtregulerend.

Isoleren van de vloer

Bij het isoleren van de vloer gaat het meestal een stuk makkelijker maar het effect ervan zal een stuk minder zijn dan het isoleren van het dak. Een woning verliest namelijk niet veel warmte via de vloer. Toch is het isoleren van een vloer wel een must en het voordeel van vloerisolatie is dat een geïsoleerde vloer een stuk prettiger aanvoelt doordat er minder kou van

De ramen/kozijnen checken

De ramen en kozijnen kunt u niet isoleren maar wel een goed punt om te checken. De meeste woningen zijn standaard al voorzien van dubbel glas om het huis beter te beschermen tegen warmte en de kou. Maar het oude dubbel glas heeft een niet echt goed isolerende en geluidwerende werking. De huidige ramen en kozijnen zijn hier speciaal voor ontwikkeld. Als een muur geïsoleerd is wil de warmte op een andere plek het huis verlaten en zal dan voor de zwakste schakel kiezen, de ramen en kozijnen! De keuze om alleen het glas te vervangen voor HR++ of HR+++ glas en/of ook de kozijnen is weer een stukje belangrijk advies.

Zonnepanelen plaatsen

Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de situatie van de woning en of er een geschikte locatie is voor het plaatsen hiervan. Zonnepanelen kunnen zeker een pluspunt zijn bij het verduurzamen van de woning en kan zomaar al veel energie opleveren. Welke mogelijkheden er zijn en wat dit zou kunnen opleveren vergt een gedegen advies.

Een warmtepomp plaatsen

Het plaatsen van een luchtwarmtepomp is een efficiënte manier van verwarmen. U gebruikt de dan de buitenlucht om de woning en het water te verwarmen. Momenteel is een hybride oplossing met een luchtwarmtepomp en een HR++ cv-ketel financieel de beste optie en de radiatoren hoeven niet aangepast te worden voor lage temperatuur verwarming. Zeker als u uw woning aan het verduurzamen bent zal er door de nieuwe goed aangebrachte isolatie weinig warmte verloren gaan en het (stel u bent nog op het gas aangesloten) gebruik van gas veel minder zijn. De CO2-uitstoot voor uw verwarming en water zal gemiddeld met zo’n 35 procent dalen. Uw bestaande cv-ketel is dan puur een back-up bij extreme kou.

Als uw woning (in de nabije toekomst) dan volledig van gas af is, kunt u kiezen om gebruik te gaan maken van een volledig elektrische luchtwarmtepomp. Deze pomp haalt ook bruikbare warmte uit de lucht en is erg duurzaam. Zeker als u de stroom zelf opwekt (door bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen) vermindert u de CO2-uitstoot met 50 tot 60 procent. Deze verwarming is dan combineren met vloer- of wandverwarming of met speciale lage temperatuur-radiatoren.